Sabtu, 10 September 2016

Alisa Maisara Demam !!! Panik Mami !!

assalammualaikum dan salam sejahtera

Ampunkan depan TV yang bersepah dengan baju tak lipat tu ye. Nak cerita pasal Alisa Maisara yang demam baru-baru ini. Jumaat kolin cuti jaga, nak jadi cerita sabtu siang tu dah sihat, tapi lepas maghrib dia demam panas balik. Bawa jumpa doktor jumaat tu dah, dah makan ubat pun. Tapi malam sabtu, kesian punya pasal pergi lagi klinik sebab nak takut ada apa-apa kan. 

Korang tahu saja lah sekarang penyakit bawaan angin banyak sangat. Kepada kawan-kawan yang ada baby kecil tu, jangan lah bawa pergi Mall atau jalan-jalan. Tak dengki nih, cuma kalau dah jatuh sakit susah kan nak jaga baby. Dengan ZIKA, DENGGI, HMD, CHICKEN POX, MEASLE dan kalau nak senarai memang banyak sangat. Kolin cakap macam ini sebab kawan-kawan anak dan baby ramai yang dan kena. 

So, baik korang duduk rumah, berkorban demi si kecik. Demi keselamatan anak kita. Lagi lah yang baru habis pantang, anak baru lepas dalam hari kata orang tua. Bahaya !!! Kita yang habis 44 hari pun tak boleh berjalan-jalan banyak sebenarnya. Tapi kata yang buat macam tu, zaman moden. Tunggu naik 40-an..masa tu kita sakit urat-urat hijau keluar kat kaki baru tahu !! Ah..kolin dah membebel macam 'kakak tua' dah hahahahahah. Saya concern, saya prihatin..tu saya nak kawan-kawan sekeluarga sihat ok. 


Inilah Alisa terbaring sahaja. Sedih tengok dia, makan pun sikit sangat. Lebih minum air aje. 
Kesian....Ahad tu, kami berkejar sekali lagi ke klinik. Sebab dari pagi sehingga pukul 11 pagi Alisa dah muntah lebih 5 kali. Panik la mami !!! Takut apa-apa kan. Sebab minum air masak pun dia muntah balik. Memang ruang tamu dah jadi macam sick bay dah. Dengan selimut, bantal, toto asyik bertukar ganti dan masuk mesin malah kami terus pergi keringkan dekat dobi self service tu. Sebab nak pakai balik kan. Kain batik yang kolin simpan buat stok sekian lama tu pun keluar balik laaaa...

Tapi bila menjelang Isnin hari tu, memang dah lega sangat tengok dia. 
Siap main warna-warna kuku dah tu..kira nya dah ok lah kan.
Tapi badan dia masih pans lagi tu, cuma under control.



 Tapi bila dah menjelang petang, badan dia pun dah sihat...Syukur sangat.
Ini yang umur 7 tahun kolin dah panik, tak tahulah kalau baby kecil yang kena. 



 Senyum aje dia kan...ha tu dah pandai nak main game, tengok movie pakai lappy kira ok la kan.
Untung Alisa pandai main sebab kat sekolah dah ada kelas komputer. RM26 wajib kami bayar setiap bulan. Tapi hasil Alisa pandai berkomputer la..

Oh, satu lagi ...dia dapat 100% markah Akhlak Mulia kat sekolah agama dia..woot woot


 Bangga kan !!! Walaupun dia masuk sekolah aliran cina, tapi tetap hantar ke sekolah agama dan juga kelas mengaji. Ok la kan..darjah satu aje pun hihih.

Semoga Alisa Maisara terus sihat selalu, gembira dan sukses dalam pelajaran ye.

Love you baby girl 





Kolin Zainal

Tidak ada komentar:

Posting Komentar