Kamis, 31 Maret 2016

Feeling artis menunggang kuda di Bukit Fraser

assalammualaikum dan salam sejahtera

Siapa yang pernah kuda?? Kolin tak pernah pun mungkin sebab takut dengan kuda kut.
Korang kalau ke Fraser Hill mesti terfikir apa saja aktiviti yang ada kat sana kan. Ini salah satu aktiviti yang boleh korang cuba Menunggang Kuda.


Ikut jalan yang nak turun dari Bukit Fraser akan jumpa The Paddock, Fraser Hill
Di sini korang boleh cuba memanah atau menunggang kuda. Kami memilih menunggang kuda
terlebih dahulu. Sebab trip sebelum ini tutup kan.


Acara posing memang wajib lah bagi kami sekeluarga. Macam biasa hubby aku memang pakar
dalam merosakkan gambar. Adeiii laaaa...hipster la sangat kan pandang sana tu.


Ini kan memang trip meraikan hari lahir mama kolin. Tapi yang perasan yang baju pink tu.
Kalau nak tahu kenapa dia posing macam tu, Alisa tersampuk cerita Diwale tu.
Tu laaaaa mulut dia tak abis menyanyi lagu Garua tu..adeiii



Lawa kan tempat ini. Pokok dan pemandangan cantik giler
kalau lah boleh shooting wedding kat sini, sure album meletop..lawa
kalau menipu bukan kat Fraser Hill pun orang tak tahu kan...


Ini lah harga bayaran untuk menunggang kuda. Mereka akan bawa kita ronda satu pusingan setiap kali naik tu. Best tak best....jom tengok gambar. Wajah-wajah kesayangan hamba memang suka benar.





Puas dah hati nak menunggang kuda. Berani betul Alisa dan Ali ...wahhh
Mami juga yang penakut hahahaha

Ingatkan nak sambung memanah, sekali hujan turun ngam-ngam kami semua selesai menunggang kuda.
Takde rezeki, takpe..bulan Ogos Inshaa Allah kami akan ke Bukit Fraser lagi.

Bukit Fraser atau Fraser Hill ini dah menjadi tempat kegemaran kami sekeluarga pulak.
Sebab memang menenangkan dan tidak semestinya bercuti perlu membeli belah atau berhabis
masuk taman tema sana sini kan. Paling kami enjoy suasana sejuk dingin yang kami boleh rasai
di Bukit Fraser. Jangan lupa singgah The Paddock untuk pengalaman menunggang kuda ok.

Love,

Kolin Zainal

Rabu, 30 Maret 2016

Food Review: Uncle Cendol, Brem Mall, Kepong

assalammualaikum dan salam sejahtera

Kali ini kolin nak share tempat lepak dan makan baru yang boleh korang fikirkan kalau nak melepak. Terletak di Ground Floor, Brem Mall, Kepong ada satu kedai makan dikenali sebagai Uncle Cendol.

Uncle Cendol yang baru beroperasi selama 3 bulan ini mula mendapat tempat. Maklumlah dengan keenakkan cendol yang mereka ada di tambah pula makanan berat dan ringan yang ada untuk dipilih.
Selalu kita makan cendol, bawah pokok, ada uncle atau pakcik naik lori kecil atau motor kan. Kali ini lebih mudah dan senang tau. Boleh lepak bawa anak-anak sekali, 
sebab mereka menyediakan tempat yang selesa di sini.


Signboard ini kalau parking depan Brem Mall terus nampak dah. Menyediakan ruang makan di dalam tempat berhawa dingin dan terbuka untuk semua pelanggan mereka. Comel kan logo tu!!


Hidangan pertama yang kami cuba petang tu ialah Nasi Terapung.  Menu ini adalah ciptaan dari Chef Uncle Cendol sendiri. Lauk ayam yang diletakkan di bawah nasi membawa kelainan kepada menu ini. Ditambahkan pula dengan 3 jenis kuar yang diletakkan di atas nasi iaitu kuah masak merah, masak kuning dan kicap black pepper. Hidangan penuh ini memang boleh mengenyangkan kalau kita jenis kuat makan. Tapi kalau kolin kene share lah kan. Sebab hidangan ini agak besar tau.


Mee Kari atau Curry Noodles ini berharga RM12.90 sahaja. Mangkuk besar dengan campuran sayuran, ada udang, kerang, telur rebus dan banyak lagi.
Mangkuk besar dan jenuh nak habiskan. Kari tidak terlalu pedas dan secukup rasa.Cuba yang ini kalau
datang makan di Uncle Cendol ok. Recommended sangat. 


Burger Uncle Cendol ini memang unik sangat. Tahu tak daging kat tengah tu mengunakan kuah rendang. Siapa ada tempe dan juga telur mata. Rasanya agak pedas pada kolin, sebab kolin bukan kaki 
kuat makan pedas. Sos pun bukan sos sebarangan yang disediakan, sambal tau. Lihat sendiri gambar ini merah ke tidak sambal tu. Ada juga kentang goreng dalam hidangan ini.



Char Kway Teow Uncle Cendol  ini pula memang sedap sangat. Teringat macam makan kat Penang tau.
Kuah dan kerang yang digunakan memang secukup rasa.
Ini bakal jadi kegemaran kolin kalau datang ke sini lagi.


Paratta Mutton Buritto's ini dah difusionkan. Ala-ala masakan Mexico pun ada. 
Sedap sangat rasanya dan ini pertama kali kolin merasai hidangan sebegini.
Ada rasa macam murtabak, tapi bukan murtabak. Isinya yang disediakan di dalam 
roti parattha itu memang sedap sangat. Kena pula dengan sos istimewa yang disediakan oleh Chef di sini siap ada potongan cili padi lagi. Memang Malaysia lah kan!!


UNCLE CENDOL Rojak Buah ini paling sesuai kalau kita datang nak melepak dan berdiet dengan kawan-kawan di Uncle Cendol, Brem Mall. Rasa manis, pedas dan kesegaran buah yang disediakan pasti mengamit dan kecur air liur. Kolin yang share ini pun teringat pula kesedapan kuah rojak ini. Asli dan sememangnya menu wajib order kalau ke sini. 

Asyik gambar makanan sahaja kan. Pelik juga kan bila nak tunjuk gambar cendol. Dengan cuaca panas macam ini memang mengancam sangat lah. Di sini ada Cendol Durian, Cendol Pulut, 
Cendol Nata De Coco dan Cendol Attap Seed.


Ada buah delima, nata de coco dan sebagainya. Makin kreatif sekarang dan banyak pilihan buat pengemar cendol. Kalau dulu pulut dan jagung sahaja. Sekarang durian pun dah ada dalam cendol. 

Ais Batu Campur pun ada juga. Siap aiskrim vanilla di atas sekali. 
Memang musim tengah panas dapat yang ini sedap kan. Rasa macam tak puas makan semangkuk.

Tak lupa juga minuman panas. Buat yang sukakan kopi, boleh try minum kopi di Uncle Cendol. Buat peminat teh pun ada juga. Pendek kata di Uncle Cendol untuk semua lapisan umur pun ada. Kalau datang ke sini jangan risau lah ye. Pasti ada menu yang dapat memenuhi citarasa anda.



Jangan lupa singgah Uncle Cendol kalau ke Brem Mall Kepong ya. Kolin suggest cuba minum
Cendol Durian tu. Memang terasa sangat durian tu huhuhu


Kredit gambar pada Facebook Uncle Cendol Cafe. 
Thank you for having us...sedap dan best giler.



Love, 

Kolin Zainal



Selasa, 29 Maret 2016

Program Amal Anak-anak gelendangan bersama Hanis Kamal Bakar dan rakan-rakan artis bersama Radio Wanita 4U.FM

assalammualaikum dan salam sejahtera

Pertama sekali kolin nak ucapkan banyak-banyak terima kasih kepada blogger http://www.faezramly.com/ yang beri kolin kesempatan untuk join event amal macam ini. Harap pada masa akan datang kolin dapat banyak lagi program kemasyarakatan macam ini.

Sebenarnya golongan gelendangan kini semakin meresahkan di kawasan ibu kota. Kolin selalu dengar akan nasib golongan ini tapi tidak pernah mendekati apa ntah lagi nak mengambil tahu. Masa sampai sebelum program ini bermula, nampak urusetia siap menyusun baju-baju terpakai, makanan dan pelbagai barangan lain yang bakal disumbangkan kepada golongan ini. Selebriti tanah air Hanis Kamal Bakar juga kolin lihat sendiri bertungkus lumus angkat barang-barang yang ada untuk realisasikan program ini. Kolin bawa bungkusan gula-gula, niat nak kongsi bersama anak-anak ini nanti.



Bukan semua orang bernasib baik macam kita. Ada rumah, ada kerja, ada kereta dan ada duit nak belanja itu dan ini. Agak sedih sebenarnya malam program ini berlangsung. Melihat anak-anak gelendangan yang sepatutnya berada di rumah dan bersekolah. Harap lebih banyak lagi yang membantu menyelesaikan masalah gelendangan di ibu kota Kuala Lumpur. Sedih sangat wei!!! Teringat anak sendiri...


Antara NGO yang terlibat bagi program ini ialah Alza Facelift Community Malaysia, Kelab BloodBrothers, Galaxy Ampang Community Club, Persatuan Penduduk Pandan dan banyak lagi, Mungkin kolin terlepas pandang ada NGO lain yang terlibat. Yang penting memang banyak pihak bekerjasama bagi memastikan program yang diadakan ini berjaya.

Pada program ini juga satu lagu baru telah diperkenalkan bagi memberitahu betapa peritnya anak-anak gelendangan dalam meneruskan kehidupan mereka sehari-hari. Disebabkan terlalu menghayati, penyanyi lagu ini menangis semasa mendendangkan lagu ini.

Band Scarlett's Diary mengiringi lagu tema 

Lirik lagu "Jalanan"

Ku berjalan di tepian
berkeliaran mencari teman
Di mana ku berjalanan
Ku tetap kesunyian

Di mana kau kasihan
Di mana kau kasih sayang
Agar ku mendapatkan
Secebis harapan

Tangisan dan rintihan
Jarang mendapat perhatian
Namun ku tak berdaya
Keluar dari kehinaaan

Oh Tuhan 
Berikan ku jalan
Dalam mencari jawapan
menghadapi dugaan

Senyuman ku terukir
Di dalam hati terasa pedih
Mengenangkan nasib diri
Ku cuma anak kecil....
                                        Ciptaan sepenuhnya oleh Hanis Kamal Bakar







Sementara itu, kami sebagai media blogger juga di termuramah oleh media rasmi program ini. Pertama kali di temuramah sebagai media blogger memang cuak sangat. Terima kasih kepada semua yang menghargai Media Blogger atau Blogger Malaysia. At least, ini sahaja mampu kami lakukan iaitu berkongsi dengan masyarakat program seumpama ini harus diadakan selalu. Dan mana tahu ada tajaan dari orang-orang yang mampu merubah nasib anak gelendangan atau miskin bandar ini.

Kolin personally nak berterima kasih juga kepada dua orang "kawan" kolin yang menyumbang duit apabila kolin share program ini melalui Emel dan juga laman sosial. Alhamdulillah, duit sumbangan itu kolin dah bagi kepada yang lebih memerlukan. Sebak hati apabila mendekati golongan ini. Ada yang gelendangan dan ada juga yang miskin bandar. Mereka tinggal di dalam bilik dan mencari nafkah bagi meneruskan kehidupan seharian. Menitis air mata melihat bayi dan ibu-ibu yang mengandung.

Kolin percaya walaupun sumbangan kawan-kawan dan kolin kecil, tapi mana tau setiap sumbangan kecil ini mampu membina dunia yang lebih baik untuk mereka kan. TERIMA KASIH BANYAK BANYAK

Kolin tau mereka berdua selalu baca blog kolin ini. Terima kasih atas keprihatinan korang.
Kolin besar hati sangat menyampaikan sedekah korang tu. Semoga Allah SWT sahaja membalas jasa baik korang. Percayalah kalau korang turun dan tengok sendiri, sure menitis air mata. Sumbangan tu rasa kecik sangat nak membantu mereka.


Ucapan dari Hanis Kamal Bakar dan acara perasmian yang sederhana.
Bagi kolin program ini sukses dengan adanya penglibatan dari semua pihak. Tahniah Hanis Kamal Bakar!
Penat lelah terbayar setelah semua orang berpuas hati dan acara berjalan lancar.

Hanis Kamal Bakar berdiri di tengah-tengah.
  Dah tiba masanya makanan yang ada diagihkan. Korang lihatlah sendiri betapa ramai yang beratur mendapatkan sumbangan. Ada yang kolin tanya, mereka memang selalu ke pusat ini untuk mendapatkan makan malam bagi berjimat duit. Maklumlah nak bayar rumah pun tak mampu, selagi kewangan yang ada boleh berjimat, mereka akan berjimat. Sedih melihat anak-anak ini beratur bagi mendapatkan makanan. 



Alhamdulillah sekurang-kurangnya ada juga selebriti dan NGO yang prihatin kan.
Tak berani nak letak gambar anak-anak ini di blog. Takut juga ada yang niat buruk. Kolin dapat info kawasan ini memang banyak anak-anak gelendangan. Hope suatu hari nanti, anak-anak ini tidak perlu berkeliaran lagi demi mencari makan dan pendidikan kan.


Inilah Media Blogger yang sporting habis malam tu. Semoga perkongsian kami
dapat memberi manfaat untuk korang semua.


Program kemasyarakat ini telah berlangsung dengan meriah. Ramai anak-anak yang happy kolin tengok. Dapat sumbangan macam-macam. Semoga niat Hanis Kamal Bakar ini diikuti oleh ramai lagi selebriti tanahair kelak.

Golongan ini kita patut dekati dan selami masalah mereka. Bukan melabel kehidupan seseorang. Siapa yang nak hidup macam ini, siapa yang nak hidup susah. Siapa yang tak nak rumah!!???

Semoga kemanusiaan di bumi Malaysia masih ada...

Love,

Kolin Zainal


THE LABELS BOUTIQUE & CAFE

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kepada peminat-peminat fashion dan yang suka pergi ke butik yang trending sekarang, 
kolin ada berita baik untuk korang semua. Butik baru bakal dibuka!!!!!!

Pada 16 April 2016, THE LABELS BOUTIQUE & CAFE 
akan membuka outlet mereka yang pertama di TESCO Mutiara Damansara.
Pelbagai pakaian yang menarik boleh anda dapatkan semasa majlis pelancaran nanti.

Antara koleksi yang ada di THE LABELS BOUTIQUE & CAFE, TESCO Damansara koleksi dari bytashaz, Calimilan Empire, zoecouturertw, lovefateclothing, djengs_room dan banyak koleksi lagi dari jenama-jenama yang kian meningkat naik. Taip sahaja semua ini di Instagram anda dan search. 
Gerenti meleleh air liur melihat trend mereka ada di butik nanti. 

Kalau nak lagi mudah follow IG @thelabels hari ini juga.
Sebarang info anda boleh email mereka di info@thelabels.net dan jangan lupa hashtag mereka
di #TLBoutiqueCafe ok.

Jangan lupa mark your calendar, 16 April 2016 di TESCO Damansara tau.


  Love,

Kolin Zainal

Senin, 28 Maret 2016

KL Tower Media Nite 2016

assalammualaikum dan salam sejahtera

Terima kasih kepada Menara Kuala Lumpur terutama kak Elliey sebab sudi menjemput kolin sebagai media blogger malam jumaat yang lalu. Media Nite 2016 yang bertemakan "Glamorous Sparkling" ini memang glamor sangat. Semua berkilat-kilat dan bersinar-sinar tau. Sampai di ruang bawah Menara Kuala Lumpur, kami di iring untuk register dan terus naik ke Tingkat Mega View di mana Media Nite KL Tower bakal di adakan. Seronok naik lif laju-laju kat sini. Siapa belum pernah, pergi cuba ok.

Inilah Fendi, Offical Photographer untuk Menara Kuala Lumpur

Kak Elliey yang sentiasa vogue 

Apa pun sebelum masuk ke dalam dewan, mesti posing kat photo booth la dulu.
Ada contest lagipun, tapi tak menang. Pose kolin kureng mengancam lah pulak...tak de rezeki
Takpe lain kali kolin posing maut ya hahahha


Malam yang penuh gilang gemilang ini dihadiri pelbagai lapisan wartawan, orang-orang seni dan juga artis. Paling happening untuk acara pembukaan sudah tentu pengacara 'the living legend' kak Ogy Ahmad Daud kita lah. Memang tepat sangat pengambilan Kak Ogy sebagai pengacara majlis. Korang ahkak kalau dah laser sekali..ingat sampai mati tau!!!!!


Penuh gamat, penuh gelak ketawa paling penting kami semua terhibur. 
 Acara dimulakan dengan tarian opening dari penari-penari jemputan. Tak lupa juga semua Top Management KL Tower yang sporting siap menari bagi meraikan semua tetamu media yang hadir. Sporting habisss!!!


Dan paling yang kolin nantikan adalah persembahan dari penyanyi ini iaitu Hazami. Tapi kali ini beliau muncul bersama kawan-kawan yang lain. Penyanyi meningkat naik rasanya, kolin kurang kenal. Tapi selepas dah tengok IG masing-masing baru perasan. Ada di antara mereka adalah calon ABPH lah. Sorry lah kolin kurang kenal artis baru. Lepas ini kena tambah ilmu lagi lerr. Ada artis AF juga yang buat persembahan malam tu. Boleh ke Utube cari Collin Zainal dan tengok semua link video yang ada tau.

Antaranya yang ini pembukaan media nite kl tower 2016
video hazami nyanyi live



Ada juga penampilan dari Kaka yang mendendangkan lagu 'Bukan Hal Aku'.
Habis Kak Ogy bahankan lagu Kaka. Paling sweet apabila Kaka dan Kak Ogy berduet menyanyikan lagu sepanjang zaman Wajah Wajah Kekasih. Memgimbau sangat..happening!


Makan malam yang dihidangkan bersama dengan dendangan dari semua penyanyi jemputan. Tak lupa juga ada acara cabutan bertuah. Tapi kali ini kolin tak bertuah dah ahhahaha. Sian kolin tau tunggu sampai jam 12 malam dinner habis tapi tak ada rezeki. Takpe...lain kali mungkin ada kan.

Banyak kawan baru dan kawan lama kolin dapat jejak masa media nite KL Tower.  Zaman sekolah La Salle pun ada. Teringat zaman-zaman bersekolah dahulu. Kira jejak kasih lah jugak.
Best sangat dapat kenal ramai media lain. Kecil sangat rasanya kolin sebagai blogger datang ke majlis gilang gemilang ini. Tahniah Menara Kuala Lumpur di atas kejayaan majlis ini. Best gilerr...
 
So hope tahun depan dapat jumpa lagi lah ye...

Love,

Kolin Zainal